Welkom op Puzzelarchief.nl

Welkom puzzelliefhebbers. Mijn internetnaam is Hagar Hagarson en ik ben al heel lang met puzzels bezig. Maar pas nadat ik een PC had ben ik mijn passie voor puzzels gaan delen. In 1991 kocht ik mijn eerste DOS computer, een 386 met een harde schijf van maar liefst 80 Mb en 256kb geheugen. Toen in 1995 TIP (The Internet Plaza) onbeperkt internet aanbood ben ik abonnee geworden en na een periode van ontdekken ben ik een wekelijkse puzzel gaan posten voor de virtuele Tipkrant. Omdat ik meer wilde ben ik een eigen website gestart met puzzels en frequenteerde ik in de Amerikaanse puzzelnieuwsgroepen en later ook in de Nederlandse. Omdat nu (2012) mijn eerste website zwaar verouderd is ben ik dit Blog gestart dat uiteindelijk een archief vol met leuke puzzels moet worden, maar waar wel de antwoorden eerst door de puzzelaars gegeven moeten worden. Het is dus geen plaats waar je primair antwoorden zult vinden, maar waar men die antwoorden pas kan vinden als de puzzels zijn opgelost. Eerder had ik al een puzzelblog onder andermans beheer, maar nu wil ik er een op een eigen domein. Er zullen oude puzzels aanbod komen, maar uiteraard ook splinternieuwe. Als Hagar, ben ik het meest bekend in de puzzelgemeenschap door mijn zevendelige Mzsteriax serie. De naam Hagar Hagarson is ontstaan toen ik met de derde MzsteriaX bezig was. De eerste twee hadden geen verhaal en waren eigenlijk alleen een reeks opgaven. Bij de derde MzsteriaX wilde ik een verhaallijn gaan volgen, en toen is het personage Hagar ontstaan, die samen met zijn vrienden na de derde Mzsteriax nog meer puzzelavonturen beleefden. Na het zevende deel ben ik gestopt met het maken van de serie, wat door vele MzsteriaX-liefhebbers heel jammer werd gevonden. De puzzels uit MzsteriaX zal ik hier op een andere manier gaan introduceren. Mocht jij na het lezen en bekijken van puzzelarchief.nl met het puzzelstuifmeel zijn bedekt, bestuif dan daarmee dan ook anderen zodat ook zij puzzelarchief ontdekken.
 
 
Enkele dingen die handig zijn om te weten…
 

 • Het leuke van een blog is dat je reacties kunt krijgen, en het is dan ook de bedoeling dat mensen hun oplossingen op de puzzels geven in de reactie. Wil je de puzzel zelf oplossen kijk dan niet naar de reacties als die er zijn. Er zullen in eerste instantie geen oplossingen te vinden zijn, maar als er reacties komen hopelijk wel. Ook wordt het verwelkomd om mij te mailen als je met een puzzelprobleem zit. Ik kan je dan misschien helpen of ik kan het probleem in het blog plaatsen zodat ook anderen hun visie erop kunnen geven. Belangrijk is wel dat je de bron van de puzzel vermeldt, want sommige online- of wedstrijd-puzzels mag ik natuurlijk niet openlijk op het blog plaatsen zonder toestemming.
 • Op dit blog kun je beveiligde puzzels tegenkomen. Alleen leden die hier tenminste de laatste 3 maanden actief zijn geweest krijgen het wachtwoord. Dit omdat het dan gaat om prijspuzzels waarvan wij willen tegen gaan dat de antwoorden die gegeven worden openlijk op het internet komen. Als de prijspuzzels voorbij zijn worden de puzzels en antwoorden vrijgegeven voor iedereen.
 • Om snel die puzzels te vinden die nog niet, of nog niet helemaal zijn opgelost heb ik in het Menu een map gemaakt “Niet of deels opgelost“. Zodra een puzzel helemaal is opgelost verdwijnt die uit die map.
 • Sommige puzzels zijn interactief en maken gebruik van Java-Applets. Om die te kunnen laden moet je Java op je computer geïnstalleerd hebben. Bij het testen met de browsers Firefox, Chrome en Internet Explorer, kwam Chrome als stabielste uit de bus wat het laden van de applets betreft.
 • Via de knop “puzzels” kom je in het navigatie menu voor de puzzels. Klik je bijvoorbeeld op Rasterpuzzels, dan worden alle geposte rasterpuzzels typen getoond. Wil je specifieke rasterpuzzels bijvoorbeeld woordzoekers, kies dan uit het rasterpuzzel-menu de knop woordzoekers. Op die manier kun je preciezer de puzzeltypen vinden die jij leuk vindt. Heb ik een bepaalde puzzeltype nog niet, e-mail me dan gerust, want misschien kan ik daar dan verandering in brengen. 🙂
 • De eerste keer dat je een reactie wil achterlaten, zal je reactie eerst goedgekeurd moeten worden. Daarna wordt je reactie voortaan direct toegevoegd. Reageerders die onrust zaaien, worden geblokkeerd. Er is ook een spamfilter actief op deze webstek. Het kan soms gebeuren dat je reactie door het filter onterecht geblokkeerd wordt. Als je denkt dat dat zo is kun je me mailen, of wachten totdat ik dat opmerk. Ik check elke dag het spamfilter op onjuiste blokkades.
 • Eke puzzel blijft 180 dagen open staan voor reacties, daarna wordt de reactie mogelijkheid automatisch uitgeschakeld.
 • Je krijgt van ons een avatar toegewezen die verbonden is aan het emailadres dat je opgeeft. Je kunt ook een eigen Gravatar aanmaken op de webstek nl.gravatar.com die dan automatisch hier geladen wordt. Op die manier kun je een persoonlijkere avatar verkrijgen.
 • Antwoorden die gegeven worden, en die goed zijn, worden bij de meeste puzzels in spoiler-tags gezet. Puzzels op puzzelbladzijden waar meerdere puzzels staan krijgen een groen vinkje als ze beantwoord zijn. Het is dan snel te zien welke puzzels nog open staan. Je kunt ook zelf de antwoorden binnen spoiler-tags zetten. Zie de code hiernaast: [spoiler] tekst [/spoiler] of [spoiler=nummer] tekst [/spoiler].
  Nadat een puzzeltopic geheel is opgelost, wordt na een bepaalde tijd (nu 180 dagen) de mogelijkheid om te reageren uitgezet. Dit doe ik om de database zo klein mogelijk te houden. Heb je toch daarover iets te melden kun je per mail of in het algemene topic Puzzelaars Taveerne verzoeken het topic tijdelijk weer te openen. Bij de video-topics staat de reactiemogelijkheid meteen uit.
 • Bijdragen aan deze webstek kan ook: Heb je een puzzel bedacht/gemaakt en wil je die delen met de wereld, dan kan dat als je wilt op puzzelarchief.nl na overleg met mij.
 • Er is de mogelijkheid om een wekelijkse e-mail te ontvangen om op hoogte te blijven van de nieuwste content die op puzzelarchief geplaatst wordt. Klik daarvoor op de knop “Volgen” rechtsonder op de bladzijde. En je kunt je apart per topic abonneren. Je ontvangt dan een email als er nieuwe reacties zijn op het puzzelartikel waar je een abonnement op hebt. Dit abonneren doe je door het vinkje aan te vinken onder je reactiescherm. Abonneren kan soms handig zijn als er een puzzeltopic wat langer duurt. Uitschakelen kan ook heel makkelijk via het abonnementen beheer, ook onder je reactiescherm.
 • Te moeilijk, dat is wat ik vaak te horen krijg, je moet haast een hoogbegaafde bolleboos zijn om ze te kunnen oplossen. Is dat ook zo? Ja en nee. Op dit blog probeer ik een zo gevarieerd mogelijk aanbod te geven, van niet al te moeilijk naar puzzels waarbij echt je hersens gaan kraken. In de jaren dat ik puzzels maak heb ik wel gemerkt dat er twee typen bezoekers komen, zij die een snel antwoord zoeken, en zij die er een kick van krijgen een puzzel op te lossen. Van die laatste soort ben ik afhankelijk. Want zij zorgen ervoor dat ik genoeg gestimuleerd blijf om steeds weer wat te posten. Dus je hoeft niet hoogbegaafd te zijn, maar wel de drang hebben om de oplossing te vinden. En als dat betekent dat je het prettig vindt dat soms je kennis moet vergroten, en dat je soms buiten het normale kader moet denken (out of the box thinking), dan zit je goed hier.

Puzzel ze…
Hagar

6 reacties naar “Welkom op Puzzelarchief.nl”

 1. Ontzettend leuk dat de avonturen van Hagar op deze manier toegankelijk worden!

 2. Ja, maar het zal wel even duren voordat het hele avontuur hier te zien is, maar dan kan men puzzels die te moeilijk zijn overslaan. Iets wat met het originele spel niet kon. 😐

 3. Een festijn voor je brein.
  Leuk Hagar.
  Ik heb al wat rondgesnuffeld en kom tot de conclusie dat er behoorlijk pittige puzzeltjes tussenzitten.
  Ik doe m’n best. 😎

 4. Ik was al bang dat je geen zin meer had in puzzel(tjes). Ben blij dat deze nieuwe site er is ter vervanging van je 50+ blog. Ik hoop dat je door mij indertijd opgeleverde puzzels nog hebt? Volgens mij kunnen er daar alvast een paar van in de niet-opgelost categorie, maar ja, ik heb nog niet alles gezien hier 😉 .

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vikingendorp | puzzelarchief.nl - [...] Lees ook de Het hoe en wat over deze webstek. [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons