Raadselachtige opgaven 17

De serie opgaven die ik hier presenteer is een mengelmoes van (relatief) simpele puzzeltjes. Voor iedereen wat wils. Soms zijn er meerdere oplossingen mogelijk, en daar kan dan ook naar gezocht worden voor eeuwige roem en glorie.
 
 
 
 
 
 
 
1. Kun jij met de getallen 1 tm 10 twee vergelijkingen maken waarbij een vergelijking bestaat uit alleen de even getallen en de andere vergelijking uit de oneven getallen, en beiden een gelijke uitkomst hebben minder dan 20? Addertje: Je mag alleen optellen èn delen, maar je mag maar één deelteken per vergelijking gebruiken. Er mogen ook geen haakjes gebruikt worden. Voorbeeld: 8/2 + 4 + 6 + 10 = 24 en 153/9 + 7 = 24
 
 
2. Frija werkt elke woensdag in de kantine van sportschool waar ze je mores leren. In de pauze vandaag vroeg de ….n…… een ….n….o aan Frija. Weet jij wie wat vroeg?
 
 
 
har-puzzel
 
3. Hagar zit met Olaf te kletsen. Ze discussiëren over oude en bekende puzzels, de zogenaamde puzzels met een baard. “Het kan natuurlijk niet uitblijven”, zegt Hagar, “dat er soms oude puzzels, puzzels met een baard aan de stamtafel, besproken worden”. Olaf knikt instemmend. “Neem bijvoorbeeld de bovenstaande har-puzzel“, zegt Hagar en hij tekent met een zwarte stift enkele vreemde tekens op een doorzichtig vel. “Dit is letterlijk en figuurlijk er eentje met een baard, maar dat wil niet zeggen dat je hem meteen weet”.
Weet jij de oplossing van de puzzel?

 
 
4. Hagar gaat naar de stad en koopt een pak en een hoed. Het pak en de hoed samen kost twee keer zoveel euro als velden op een scrabbelbord. Het pak kost evenveel euro meer dan de hoed, als er kwartjes zaten in een meier. Hoeveel kost de hoed?
 
 
5. Welke van de onderstaande termen (die met computers te maken hebben) horen er in deze puzzel niet in thuis? AMD, DOS, FTP, KDE, OCR, RAM, TLD, ISP, NIC, PSP, GIF
 
 
6. “Zeg Hagar, wat denk jij”, vraagt Frija, “is er leven na de dood?” Kunnen we dat met zekerheid beantwoorden?
Hagar krabt eens achter zijn oren, en zegt dan met een guitig gezicht, “als je de letters van de vraag minimaal door elkaar gooit wel!”
Welke vraag ziet Hagar voor zich?
 
 
 
procentpuzzel
 
7. De vergelijking hierboven, geschreven op een stuk doek en gevonden in het woongebied van Migyur, is juist, maar heeft de bijzondere eigenschap dat als je twee delen van de vergelijking verplaatst een vergelijking kunt vinden die wezenlijk anders is dan wat er getoond wordt en ook klopt en het resultaat geen 0, 0% of 80% is. Kun jij dit raadsel oplossen?
 
 
8. Toen ik in London in een restaurant zat hoorde ik een moeder in plat Cockney tegen haar zoontje zeggen: MNXSLTUUUU
Weet jij wat zij zei?

18 reacties naar “Raadselachtige opgaven 17”

 1. 6: Er is leven na de dood.
  Is er ……wordt….er is
  ??????

 2. Tip voor puzzel 3. Har is puzzelwoord voor scharnier.

 3. Spoiler for 4:
  € 25,00
 4. 5: AMD ? Dit is de naam van een bedrijf.
  De andere zijn allemaal computertermen.

  • Alle termen hebben iets met computers te maken dat bedoelde ik. Het aantal termen die er niet in het rijtje thuis horen is meervoud en de reden dat enkele termen er niet bijhoren geldt alleen in deze puzzel.

 5. Spoiler for 6:
  is er leven na de dodo?
 6. 5: ram en gif? Dat zijn buiten computer termen ook gewone woorden.

 7. Spoiler for 5:
  dos en psp weg, dan vormen de beginletters van de overgebleven termen het woord
  afkorting
 8. Prima. :cheers:
  2, 7 en 8 nog te gaan.

 9. kloontjeleo says:
  Spoiler for 1
  7/91+3+5 =8,076923076923077
  8/104+2+6 =8,076923076923077
 10. Ook hier zijn 2, 7 en 8 blijven liggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons