Puzzelen met Munten 6

Met munten zijn er heel wat puzzels bedacht. De munt zelf is niet belangrijk in de puzzel, het zouden ook revetten of biscuitjes kunnen zijn. Maar omdat munten altijd wel voorhanden zijn kan men gemakkelijk de puzzel proberen. Vandaag gaan we schuiven.
 
 
Leg 8 munten elkaar rakend in een H-vorm. Het is de bedoeling om in zo weinig mogelijk zetten van de H-vorm een O-vorm te maken (zie resultaat ernaast). Een zet bestaat uit schuiven, dus niet optillen, en altijd maar een munt per keer, waarbij de munt na de verschuiving steeds twee andere munten moet raken. De andere munten mogen tijdens een zet niet verschoven worden. Het is handig om de munten te nummeren (zie afbeelding).
 
 
Geef in je antwoord elke zet aan in de vorm: zet 1: munt-7 tegen munt-1 en munt-4 (bijvoorbeeld)
 
 
 
munten_puzzel6

5 reacties naar “Puzzelen met Munten 6”

 1. Ik weet niet of ik het goed begrepen heb 🙄
  Ik denk het niet, want ik heb het gevoel dat de oplossing minder eenvoudig is.
  Ik zet toch mijn oplossing neer, dan kun je de tekst eventueel aanpassen.
  Ik heb alle munten geschoven, (niet opgetild) maar misschien bedoel je dat je de munt maar 1 positie mag verschuiven of zoiets?

  1 naar h
  3 naar b
  2 naar g
  5 naar c

  • Je moet niet naar de getoonde O-vorm, maar van de H-vorm de O-vorm maken. De O-vorm ligt er nog niet, ik heb die alleen erbij gezet als voorbeeld. :viking:

  • Dat snap ik, maar ik heb van de H-vorm een O-vorm gemaakt.
   Ik heb de munten 6,7,8 en 4 laten liggen en 1,2,3 en 5 zodanig verschoven dat de in het rechter plaatje weergegeven O-vorm ontstaat.

   • Als ik je zetten naspeel volgens de bovenste oplossing, kan ik de laatste zet niet zetten, maar je notatie met letters maakt het minder duidelijk.
    Geef aub de oplossing aan zoals ik gevraagd heb.

    zet1: munt-x tegen munt-y en munt-z
    enz.

 2. Kloontjeleo says:
  Spoiler:
  1 naar 5 6
  2 naar 1 4
  5 naar 4 3
  3 naar 8 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons