Puzzelen met Munten 3

Met munten zijn er heel wat puzzels bedacht. De munt zelf is niet belangrijk in de puzzel, het zouden ook revetten of biscuitjes kunnen zijn. Maar omdat munten altijd wel voorhanden zijn kan men gemakkelijk de puzzel proberen. Vandaag gaan we weer schuiven.
 
 
Bij deze puzzel begin je met 3 gouden en 2 koperen munten, om en om neer te leggen, zoals de bovenste rij te zien is. De bedoeling van deze puzzel is de munten zo te krijgen zoals is weergegeven in de onderste rij. Je moet echter steeds twee tegen elkaar liggende munten tegelijk verplaatsen en het moeten steeds een grote en een kleine zijn. Je mag de munten niet draaien.
 
 
1. Je moet de twee munten altijd tegen minstens een andere munt leggen. (vijf zetten)
2. Je hoeft de twee munten niet altijd tegen minstens een andere munt leggen. (vier zetten)
 
 


 
 

8 reacties naar “Puzzelen met Munten 3”

 1. Kloontjeleo says:
  Spoiler for opgave 2
  4 zetten
  ……AaBbC beginstand
  bC….AaB
  bCaB..A
  b..BCaA
  baABC
 2. Mooie oplossing. Ik had echter niet helemaal goed uitgelegd wat toegestaan was. Ik heb er daarom twee opgaven van gemaakt, waarvan je de tweede hebt opgelost. :mrgreen:

 3. Misschien zit ik helemaal fout te denken. Het lukt mij (nog) niet, maar er staat nergens dat je de munten niet boven elkaar mag leggen om je doel te bereiken. Als dat mag, mag je dan ook 2 diagonaal tegen elkaar liggende munten verplaatsen?

  • Ik weet niet of er een oplossing is als je die soort verplaatsingen ook toestaat. Het lijkt mij wel interessant om te kijken of er dan een oplossing mogelijk is. 😎 Bij deze puzzel is de oplossing te vinden door alle verplaatsingen op dezelfde horizontale lijn uit te voeren.

 4. Spoiler for 1
  ABC=goud en ab=brons

  AaBbC
  bCAaB–
  aBbCA—-
  bCaB–A—-
  b–BCaA—-
  baABC——

 5. Roos had je nog geprobeerd op een oplossing te vinden waarbij je niet strikt op een horizontale lijn hoeft te verplaatsen? :mrgreen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons