Moord op een Zwarte Piet

Goed lezen is vaak het geheim bij het oplossen van Puzzels. Hier is dat zeker van belang bij het oplossen van een Moord. Jij stapt in de rol van Rechercheur. Alle aanwijzingen zitten in het verhaal. Het slachtoffer heeft nog voordat hij stierf naar de moordenaar willen wijzen op een manier dat de moordenaar er geen kwaad in zou zien, mocht die terugkomen.
 
 
 
Sint en zijn Pieten zijn in rep en roer. De boek-draag-piet, die normaal het grote boek van Sinterklaas rondsjouwt, is op de grond gevonden vlak bij het huis van de familie Stokkie, omringd door een plas bloed. Hij had die avond de taak gehad om de kinderen uit het gezin enkele pakjes te bezorgen, maar zo ver was hij nooit gekomen.
 
Het boek ligt naast hem, opengeslagen op een tweetal pagina’s met links de titel ‘brave kinderen’ en rechts het kopje ‘stoute kinderen’. Duidelijk is te zien dat er links zes namen stonden en rechts slechts eentje, echter ze zijn allemaal doorgekrast met een dikke zwarte stift en volkomen onleesbaar.
 
De dode Piet ligt op de grond met een uitgestrekte vinger richting het boek, terwijl zijn andere hand rust op een zestal schijnbaar identieke pakjes die netjes naast elkaar gerangschikt lagen. Alsof hij een laatste aanwijzing wilde geven over de identiteit van de dader.
 
Politie-Piet werd als de wiedeweerga overgevlogen om de zaak in behandeling te nemen. Hij inspecteerde het lichaam van de knecht en constateerde een onnatuurlijke dood door middel van wurging met een roede. Uit het feit dat de namen in het boek doorgekrast waren maakte Politie-Piet op dat het de persoon was op de rechter pagina die de moord op zijn geweten had. Dit alles om te voorkomen dat hij of zij meegenomen zou worden in de zak naar Spanje. Omdat het in totaal om zeven namen ging, en de familie ook zeven telgen telde, moest het hier logischerwijs wel de pagina’s uit Sint’s boek betreffen die over de kinderen van de familie Stokkie gingen. Helaas kon Politie-Piet echter ook niet met zijn mobiele forensisch laboratoriumpje achterhalen welke namen doorgekrast waren. Het was Politie-Piet echter wel duidelijk dat de uitgespreide kadootjes voor de zes zoete kinderen bestemd waren geweest, en dat de stouterik geen kadootje ontvangen zou hebben. Helaas waren de kadootjes niet voorzien van etiketjes met de namen van de kinderen, want dan zou door middel van wegstrepen de dader makkelijk achterhaald kunnen zijn.
 
Na wat navragen bij de geschokte pa en ma Stokkie bleken de koters -in alfabetische volgorde- als volgt te heten:
 
ALBERT, ERICA, JANNES, JEROM, NADINE, NEL, SIMONE
 
Politie-Piet bekeek de scene aandachtig, krabde zich eens op zijn achterhoofd en beval toen de pakjes een voor een te laten uitpakken. Hij pakte het grote boek op, bekeek het met een frons, en sloot het met een ferme klap. Een brede grijns verscheen op zijn gezicht, en hij kondigde aan dat hij wist wie de moord gepleegd had. De dader stond opeens een nog erger lot te wachten dan alleen naar Spanje mee te moeten.
 
 
Kunnen jullie hem navolgen en vertellen wie de ongelukkige stouterd was die vervolgens door Politie-Piet werd opgepakt en waarom?
  

Spoiler for auteur
Dave Langers

2 reacties naar “Moord op een Zwarte Piet”

 1. Kloontjeleo says:
  Spoiler:
  In de 6 pakjes zaten chocolade letters met de eerste letters van de namen van de 6 kinderen die onschuldig waren en spelden de naam van de schuldige.

  Jerom
  Albert
  Nadine
  Nel
  Erica
  Simone

  De 1e letters van deze 6 namen vormen de 7e naam, Jannes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons