Moord op een Wiskundige

Goed lezen is vaak het geheim bij het oplossen van Puzzels. Hier is dat zeker van belang bij het oplossen van een Moord. Jij stapt in de rol van Rechercheur de Vorser. Alle aanwijzingen zitten in het verhaal. Denk aan het soort les dat de vermoorde gaf en neem dat mee in de speurtocht. Het slachtoffer heeft nog voordat hij stierf naar de moordenaar willen wijzen op een manier dat de moordenaar er geen kwaad in zou zien, mocht die terugkomen.
 
 
 
Toen de concierge van het Pythagoraslyceum om 5 uur het schoolgebouw doorliep om te kijken of alle ramen dicht waren, deed hij in het wiskundelokaal van dhr. Gonio een vreselijke ontdekking. De wiskundeleraar, tevens erkend rekenwonder, lag voor het schoolbord op de grond, dood. De arts die ter plaatse geroepen was constateerde een onnatuurlijke dood en dus werd de politie verwittigd.
 
Rechercheur de Vorser had de leiding van het onderzoek en nam de situatie eens in ogenschouw. Op de lessenaar van dhr. Gonio lag een klassenboek, een rekenmachine, wat schrijfgerei en er stond een koffiekopje met nog een bodempje koffie. De rechercheur haalde haar koffertje tevoorschijn met een minilaboratorium en analiseerde de koffie. Die bleek een langzaamwerkend gif te bevatten. In het klassenboek zag de rechercheur dat de laatste les van dhr. Gonio een bijlesklas betrof. Slechts 3 leerlingen waren aanwezig geweest; Liz Giese, Leo Zeis en Loes Hegel.
 
Op het schoolbord stonden 2 rijen getallen, blijkbaar in haast neergeschreven, het laatste getal had een lange uithaal naar beneden, waarschijnlijk was dhr. Gonio op dat moment ingestort.
De getallen waren:
4   8
9   7
8   6
7   5
8   4
7   3
3   2
2   7
5   1
 
Rechercheur de Vorser staarde naar het bord, ondertussen spelend met het rekenmachientje. Plotseling klaarde haar gezicht op en riep zij; “Allemachtig, nu weet ik wie het gif in de koffie gedaan heeft!”
 
Wie werd gearresteerd en waarom?
  

Spoiler for auteur
Auteur Rudy Vane

5 reacties naar “Moord op een Wiskundige”

 1. idk :wtf:

 2. Deze staat nog open…
  Hint: Machten

 3. Kloontjeleo says:

  Klopt 3 3 wel?
  Als dat 3 2 is namelijk, heb ik de oplossing.
  4^8=65536 enz. Uitkomsten bij elkaar opgeteld geeft (bij 3 2 dus) 5132037. Op een rekenmachine ondersteboven lees je dan Leo Zeis.

  • :wall: Moest inderdaad 3^2 zijn. Knap dat je het desondanks vond. :thumsup:

   Spoiler for uitwerking
   De kreet *allemachtig* die rechercheur de Vorser slaakt is een clue voor het oplossen van de zaak. Bovendien speelt ze met een rekenmachientje, dus ook dat is van belang. Dhr Gonio is een rekenwonder dus kon hij die berekeningen zo snel uitrekenen voordat het gif hem uiteindelijk vloerde.

   4 tot de macht 8 = 65536
   9 tot de macht 7 = 4782969
   8 tot de macht 6 = 262144
   7 tot de macht 5 = 16807
   8 tot de macht 4 = 4096
   7 tot de macht 3 = 343
   3 tot de macht 2 = 9
   2 tot de macht 7 = 128
   5 tot de macht 1 = 5
   ——————————–
   Totaal 5132037

   Als je dat getal in een calculator invoert en dan
   op zijn kop leest, lees je Leo Zeis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons