Moord op een Scheikundige

Goed lezen is vaak het geheim bij het oplossen van Puzzels. Hier is dat zeker van belang bij het oplossen van een Moord. Jij stapt in de rol van Rechercheur de Vorser. Alle aanwijzingen zitten in het verhaal. Denk aan het soort les dat de vermoorde gaf en neem dat mee in de speurtocht. Het slachtoffer heeft nog voordat hij stierf naar de moordenaar willen wijzen op een manier dat de moordenaar er geen kwaad in zou zien, mocht die terugkomen.
 
 
 
 
Toen de conciërge van het Eratostheneslyceum om half zes het schoolgebouw doorliep om te kijken of alle prullenbakken geleegd waren, deed hij in het scheikundelokaal van mevr. Rhea Gentia een vreselijke ontdekking. De scheikundejuf, tevens berucht alchemiste, lag voor de zuurkast op de grond, dood. De dokter die ter plaatse geroepen werd constateerde een onnatuurlijke dood en dus werd de politie geïnformeerd.
 
Rechercheur de Vorser had de leiding van het onderzoek en nam de situatie eens in ogenschouw. Op de lessenaar van mevr. Gentia lag een stapeltje nog na te kijken huiswerk, een naslagwerk, wat reageerbuisjes en er stond een mok met nog een restje melk. De inspecteur haalde haar koffertje tevoorschijn met een mobiel laboratorium en analyseerde de melk. Die bleek een langzaam werkend gif te bevatten. Uit de stapel huiswerk leidde de inspecteur af dat de laatste les van mevr. Gentia een klein klasje betrof. Slechts 4 leerlingen waren aanwezig geweest:
Clementine Redox, Koert Bunsen, Tiny Ijswater, en Janjaap Schroom.
 
Op het schoolbord stond een onafgemaakte reactievergelijking, blijkbaar inderhaast neergekrabbeld; de pijl had een lange uithaal naar beneden, waarschijnlijk was mevr. Gentia op dat moment ingestort. De linkerhelft van de reactievergelijking luidde:
 

Sn3Yb1 + Fe2Sr1H5 + He2Eu1P1Th1 + Md2 + Dy1Er1 + C2Pt1 + Au1Es1Cu2N2 ->

 
Rechercheur de Vorser staarde naar het bord, ondertussen bladerend in het naslagwerk. Plotseling klaarde haar gezicht op en riep zij: “Drommels, nu weet ik wie het gif in de melk gedaan heeft!”
 
Wie werd gearresteerd en waarom?
 
 
Spoiler for auteur
Dave Langers. Oplossing: zie reactie Kloontjeleo

2 reacties naar “Moord op een Scheikundige”

 1. Kloontjeleo says:
  Spoiler:
  Sn3 TIN
  Yb1 Ytterbium
  Fe2 IJzer
  Sr1 Strontium
  H5 WATERstof
  He2 HElium
  Eu1 Europium
  P1 Fosfor
  Th1 Thorium
  Md2 MEndelevium
  Dy1 Dysprosium
  Er1 Erbium
  C2 KOolstof
  Pt1 Platina
  Au1 Goud
  Es1 Einsteinium
  Cu2 KOper
  N2 STikstof

  TIN Y IJ S WATER HE E F T ME D E KO P G E KO ST
  Tiny IJswater heeft me de kop gekost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons