Moord op een Letterkundige

Goed lezen is vaak het geheim bij het oplossen van Puzzels. Hier is dat zeker van belang bij het oplossen van een Moord. Jij stapt in de rol van Rechercheur de Vorser. Alle aanwijzingen zitten in het verhaal. Denk aan het soort les dat de vermoorde gaf en neem dat mee in de speurtocht. Het slachtoffer heeft nog voordat hij stierf naar de moordenaar willen wijzen op een manier dat de moordenaar er geen kwaad in zou zien, mocht die terugkomen.
 
 
 
Toen de conciërge van het Euripideslyceum om 17:35 uur het schoolgebouw doorliep om te kijken of alle lichten uit waren, deed hij in het Letterkundelokaal van dhr. Sjaak Spier een vreselijke ontdekking. De letterkundeleraar, tevens erkend talendeskundige, lag voor het schoolbord op de grond, dood. De arts die ter plaatse geroepen was constateerde een onnatuurlijke dood en dus werd de politie verwittigd.
 
Rechercheur de Vorser had de leiding van het onderzoek en nam de situatie eens in ogenschouw. Op de lessenaar van dhr. Spier lag een klassenboek, een Talen-Encyclopedie, wat schrijfgerei en er stond een beker met nog een bodempje chocolademelk. De rechercheur haalde haar koffertje tevoorschijn met een minilaboratorium en analyseerde de chocolademelk. Die bleek een langzaamwerkend gif te bevatten. In het klassenboek zag de rechercheur dat de laatste les van dhr. Spier een conversatieles betrof. Drie leerlingen waren aanwezig geweest. Merel Dakmos, Salome Speur, en Malou Resems.
 
Op het schoolbord stond een rij tekens, blijkbaar in haast neergeschreven, het laatste teken had een lange uithaal naar beneden, waarschijnlijk was dhr. Spier op dat moment ingestort.
De tekens waren:
 

    III/IV/VV/IIV/I/IVII//VV/VVV/IVI/III/I    

 
Rechercheur de Vorser staarde naar het bord, tussendoor kijkend in de encyclopedie. Het leken Romeinse cijfers, maar de X,L,M,C en D waren opvallend niet gebruikt. Plotseling klaarde haar gezicht op en riep zij; “Saperisti, nu weet ik wie het gif in de chocolademelk gedaan heeft!”
 
Voor wie ging er een arrestatiebevel uit, en waarom?
 
Spoiler for auteur
Hagar Hagarson

4 reacties naar “Moord op een Letterkundige”

 1. Kloontjeleo says:
  Spoiler:
  Morsecode, I=. en V=-
  Er staat ‘Samuel Morse’. Anagrammen levert de naam Malou Resems op.
 2. Prima opgelost. 😀

 3. Ik had dezelfde uitkomst, met als reden dat dat de enige naam is waarbij 3x een letter dubbel voorkomt(2 x s, 2 x e, 2 x m), evenals bij de “Romeinse Cijfers”(2 x VVV, 2 x I, 2 x III). De andere namen hebben slechts 2 dubbele letters.
  Maar ik vreesde dat Hagar met dit simpele antwoord geen genoegen zou nemen. 🙄 😎 🙄

 4. Je hoeft mij nooit te vrezen Roos, een andere oplossing kan net zo goed goed gerekend worden. 😀 Als het werkt, dan zeg ik dat het een alternatief antwoord is. Bij moord moet je wel een solide bewijs aandragen, dat wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons