Moord op een Aardrijkskundige

Goed lezen is vaak het geheim bij het oplossen van Puzzels. Hier is dat zeker van belang bij het oplossen van een Moord. Jij stapt in de rol van Rechercheur de Vorser. Alle aanwijzingen zitten in het verhaal. Denk aan het soort les dat de vermoorde gaf en neem dat mee in de speurtocht. Het slachtoffer heeft nog voordat hij stierf naar de moordenaar willen wijzen op een manier dat de moordenaar er geen kwaad in zou zien, mocht die terugkomen.
 
 
 
Toen de conciërge van het Mercator-instituut om 16.45 uur het schoolgebouw doorliep om te kijken of alle kasten op slot waren, deed hij in het Aardrijkskundelokaal van dhr. G.O. Graaff een vreselijke ontdekking. De aardrijkskundeleraar, tevens beroemd vexilloloog, lag voor het schoolbord op de grond, dood. De arts die ter plaatse geroepen was constateerde een onnatuurlijke dood en dus werd de politie gealarmeerd.
 
Rechercheur de Vorser had de leiding van het onderzoek en nam de situatie eens in ogenschouw. Op de lessenaar van dhr. Graaff lagen een paar werkbladen, een grote atlas, een berg krijtjes in allerlei kleuren en er stond een beker met nog een bodempje kippensoep. De Rechercheur haalde haar koffertje tevoorschijn met een uitneembaar laboratorium en onderzocht de kippensoep. Deze bleek een traagwerkend gif te bevatten. Uit de werkbladen begreep de inspecteur dat de laatste les van dhr. Graaff een herexamen betrof. Vier leerlingen waren aanwezig geweest: Carlos Lampino, Atti Rimerling, Gerrit Melinni en Linda Gimolina.
Op het schoolbord stonden een aantal streepjes in diverse kleuren, kennelijk in grote haast getekend. De laatste had een lange uithaal naar beneden, waarschijnlijk was dhr. Graaff op dat moment ingestort.


Rechercheur de Vorser staarde naar het bord, onderwijl bladerend in de atlas. Opeens klaarde haar gezicht op en riep zij: “Potjandorie, nu weet ik wie het gif in de kippensoep gedaan heeft!”
 
Wie werd gearresteerd en waarom?
 
Spoiler for auteur en antwoord
Auteur Yvon Rozijn

Rechercheur de Vorser snapt dat de Aardrijkskundige nog heeft willen verwijzen naar de dader(es) op een typische wijze die bij hem past, met vlaggen. De gekleurde strepen zijn dus vlaggen met horizontale en verticale strepen.
Door de vlaggen op te zoeken kan men met de initialen van de landennamen NIET RIMERLING vormen. Atti rimerling is het dus niet. De leraar heeft toch met die uitkomst de werkelijke dader(es) willen aanwijzen. *Niet Rimerling* is namelijk ook een anagram van Gerrit Melinni. Dus Gerrit wordt aangewezen.

– Nederland / Luxemburg (R W B)
– Indonesië / Monaco (R W)
– Ethiopië (Gr Ge R)
– Tsjaad / Roemenië (B Ge R)
– Russische federatie (W B R)
– Indonesië / Monaco (R W)
– Monaco / Indonesië (R W)
– Estland (B Z W)
– Roemenië / Tsjaad (B Ge R)
– Litouwen (Ge GR R)
– Italië (Gr W R)
– Nigeria (Gr W Gr)
– Guinea (R Ge Gr)

Gerrit wordt gearresteerd en hij bekent.

2 reacties naar “Moord op een Aardrijkskundige”

 1. Kloontjeleo says:
  Spoiler:
  Vlaggen van:
  Nederland
  Indonesie
  Ethiopië
  Tsjaad
  Rusland
  Indonesië
  Monaco
  Estland
  Roemenië
  Libië
  Italië
  Nigeria
  Guinea

  Eerste letters: niet Rimerling
  Anagrammen geeft: Gerrit Melinni

  (Overigens klopt de puzzel niet helemaal meer. De vlag van Libië is tegenwoordig anders.)

 2. Prima. Ja het gebeurd inderdaad wel eens dat een puzzel niet meer klopt in de huidige tijd. Het wordt aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons