Moord op de muziekleraar Toon ’t Hart

Goed lezen is vaak het geheim bij het oplossen van Puzzels. Hier is dat zeker van belang bij het oplossen van een Moord. Jij stapt in de rol van Rechercheur de Vorser. Alle aanwijzingen zitten in het verhaal. Denk aan het soort les dat de vermoorde gaf en neem dat mee in de speurtocht. Het slachtoffer heeft nog voordat hij stierf naar de moordenaar willen wijzen op een manier dat de moordenaar er geen kwaad in zou zien, mocht die terugkomen.
 
 
 
Toen de conciërge van het Socratesgymnasium om half 8 ’s ochtends het schoolgebouw doorliep om de ramen van de lokalen alvast open te zetten, deed hij in het muzieklokaal van dhr. Toon ’t Hart een vreselijke ontdekking. De muziekleraar, tevens een bekend muziektheoreticus, lag voor het schoolbord op de grond, dood. De arts die ter plaatse geroepen was constateerde dat dhr. ’t Hart was gewurgd met een pianosnaar en dus werd de politie verwittigd.
 
Rechercheur de Vorser had de leiding van het onderzoek en nam de situatie eens in ogenschouw. Op de piano was een muziekboek opengeslagen bij een fuga in gis klein van Bach. Nergens in het lokaal was een klassenboek, presentielijst, of enige andere aanwijzing wie in het laatste uur les van Toon had gehad. Navraag leerde dat dhr. ’t Hart de vorige dag in het geheel geen les had gegeven. Wel ving Rechercheur de Vorser geruchten op dat Toon ’t Hart altijd een grote belangstelling had voor zijn vrouwelijke leerlingen, zodat de Rechercheur vermoedde dat de muziekleraar na schooltijd een geheim afspraakje heeft gehad met een van zijn leerlingen. Op het schoolbord stonden een aantal getallen, blijkbaar door dhr. ’t Hart in haast neergeschreven:
 
277 262 440
 
294-370-44C
 
Het laatste teken had een lange uithaal naar beneden, waarschijnlijk werd dhr. ’t Hart op dat moment gewurgd. Rechercheur de Vorser staarde naar het bord, tikte eens in gedachten tegen de stemvork op de lessenaar en floot wat voor zich uit terwijl zij wat op een papiertje krabbelde. Plotseling klaarde haar gezicht op toen ze de Bach-temperaturen bekeek waarna ze wat in het oor van de assisterende brigadier fluisterde. Daarop werd één leerlinge gearresteerd, die spoedig daarna bekende. Haar naam is om redenen van privacy nooit bekend gemaakt, maar kun jij die net als Rechercheur de Vorser toch achterhalen?
 
Wie werd gearresteerd en waarom?
 

Spoiler for auteur
Auteur Yvon Rozijn

5 reacties naar “Moord op de muziekleraar Toon ’t Hart”

 1. Als je de getallen ziet als frequenties en deze omzet naar tonen krijg je het volgende:
  C Cis (des) A
  D Fis (ges) A
  Dus dan zijn de mogelijkheden:
  Cecisa de Fisa
  Cedesa de Fisa
  Cecisa de Gesa
  Cedesa de Gesa
  Dit lijken allemaal niet echt logische namen, een voornaam als Cisca ligt meer voor de hand,maar dat komt niet overeen met de volgorde van de getallen.
  Ik heb deze een keer eerder opgelost (met wat hulp), maar weet dus echt niet meer wat het was.

  • Je bent goed op weg. De daderes heeft een Nederlandse naam.
   Ik heb de volgorde van de bovenste rij aangepast die was niet juist. 😳 Dus Cisca klopt.
   De tweede rij geeft de achternaam, maar niet letterlijk. De tweede rij geeft een akkoord in een bepaalde toonsoort.

 2. Kloontjeleo says:
  Spoiler for achternaam
  D – fis – a is het D-grootakkoord.
  Dus de achternaam is De Groot.
  • :thumsup:

   Spoiler:
   Rechercheur De Vorser heeft door dat de muziekleraar nog heeft willen verwijzen naar de dader(es) op een typische wijze die bij een muziekleraar past, met muziek.

   Het muziekboek lag open bij een werk van bach daarom zocht zij bij Bach-temperaturen en vond:

   277 = Cis
   262 = C
   440 = A
   294-370-44C
   Dat neer komt op Cisca D-fis-A
   D-Fis-A is een akkoord van de toonsoort D-majeur

   Wat leidt tot de naam Cisca de Groot. Zij werd die zelfde avond nog gearresteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons