Moord op de Biologielerares Floor Afauna

Goed lezen is vaak het geheim bij het oplossen van Puzzels. Hier is dat zeker van belang bij het oplossen van een Moord. Jij stapt in de rol van Rechercheur de Vorser. Alle aanwijzingen zitten in het verhaal. Denk aan het soort les dat de vermoorde gaf en neem dat mee in de speurtocht. Het slachtoffer heeft nog voordat hij stierf naar de moordenaar willen wijzen op een manier dat de moordenaar er geen kwaad in zou zien, mocht die terugkomen.
 
 
 
Toen de conciërge van het Darwin-college om half zes de vleugel van de wetenschapsvakken doorliep om te kijken of alle zuurkasten uitgeschakeld waren, deed hij in het praktikumlokaal van mevr. Floor Afauna een vreselijke ontdekking. De lerares, tevens alom gerespecteerd eiwit-sequenceuze, lag voor het zwarte bord op de grond, dood. De arts die ter plaatse geroepen was constateerde een onnatuurlijke dood en dus werd prompt de politie verwittigd.
 
Rechercheur de Vorser had de leiding van het onderzoek en nam de situatie in ogenschouw. Op de demonstratietafel van mevr. Afauna stond een doos met potjes met daarin diertjes op sterk water, een kopje oploskoffie met nog een restje vloeistof, een boek “introduction to protein structure”, een DNA codon tabel en er lag een stapeltje met een vijftal net afgeronde eindverslagen van een aantal studiegroepjes:
 
OBSERVATIES VAN NESTVLIEDERS IN WEST-EUROPA
Jantien, Onno & Freek, cluster 6b
KUNSTMATIGE SYNTHESE VAN NUCLEOTIDEN
Sander, Elze & Jasmijn, cluster 6b
SIMULATIES VAN PREDATOR-PREY-BEHAVIOUR IN HOMINIDEN
Karsten, Laurens & Jerome, cluster 6b
BACTERIELE EXPRESSIE VAN LEIURUS QUINQUESTRIATUS GENEN
Juan, Suus & Ine, cluster 6b
GEDRAGSVERANDERINGEN ONDER INVLOED VAN FEROMONEN
Simon, Klaas & Romy, cluster 6b
 
De rechercheur haalde haar koffertje tevoorschijn met een compact laboratorium en analyseerde de koffie. Die bleek een sterk gif te bevatten. Op het bord stonden nog wat flarden van lettertekens:

GAC GAA ACA TGG GAA GAG GAC
GCC GAT GAA CGG AGT ATG GCC
AAA GAG AAT TCC GCA ATG GAA
AAC GAA GAG AAT GAC GAA GAA
CTC GTA GCG AAT GAC AAC GCÇ

De laatste letter bevatte een lange haal doordat de lerares op dat moment was ingestort. Rechercheur de Vorser staarde naar het bord, al bladerend in het handboek, iets onverstaanbaars mompelend in de trant van “.. codering .. maar welke twee dan? .. moeilijke zaak ..”. Plotseling klaarde haar gezicht op en riep zij: “Potverdrie, nu weet ik wie het gif in de koffie gedaan heeft!”
 
Voor wie ging er een arrestatiebevel uit, en waarom?
 
Spoiler for auteur en antwoord
Auteur Dave Langers

De rechercheur vond dat ze eerst de DNA sequentie moest omzetten in de letters van de bijbehorende aminozuren. Ze moet even oppassen waar ze moet beginnen, maar toen vond ze de volgende zin: “De twee daders maken samen een deel van DNA”. DNA bestaat uit: adenine, cytosine, thymine, guanine. Juan + Ine maken fonetisch Guanine. Hun LEIURUS QUINQUESTRIATUS is een uiterst giftige schorpioen, dat was niet geheel toevallig, dus als je diens genen bacterieel gaat expressen kun je wel uittellen dat de beide leerlingen hun eindproduct bij de juf hebben *ingeleverd*, in de oploskoffie welteverstaan.”


 

2 reacties naar “Moord op de Biologielerares Floor Afauna”

 1. Kloontjeleo says:
  Spoiler:
  DNA vertaald naar eiwit:
  D E T W E E D A D E R S M A K E N S A M E N E E N D E E L V A N D N A
  De twee daders maken samen een deel van DNA

  DNA bestaat uit adenine, thymine, guanine en cytosine.
  Dus ik denk dat de daders Juan en Ine (guan-ine) zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons