Moderne rebus 4

In kinderbladen komen we hem nog tegen, de rebus, maar helaas is deze prachtige puzzelvorm stilletjes aan het verdwijnen. De rebus is een beeldraadsel waarbij de opgave geheel of gedeeltelijk wordt uitgebeeld in plaats van geschreven. De term Rebus gaat terug op het ongeveer rond 1600 bestaande gebruik onder studenten in Picardië om elkaar onder de titel ‘de rebus quae gerunter‘ satirische beeldraadsels op te geven over actuele gebeurtenissen. In de 1900 eeuw vierde de rebus hoogtij, en menig krant en blad plaatste de rebus voor “plezier ende vermaak der lezertjes“, om Heer Olivier Berendinus Bommel maar eens te citeren. Hieronder wederom een mooi voorbeeld van de inventiviteit van de moderne rebusmaker Gerard M. Uiteraard heb ik ze zelf opgelost en omdat ze pittig zijn heb ik er veel plezier aan beleefd om ze op te lossen.

 
Hint: elk jaar weer actueel.
Kun jij deze rebus oplossen? (twee woorden)

 

 

9 reacties naar “Moderne rebus 4”

 1. Een eerste poging die ongetwijfeld niet goed is:
  Verhoging van de wegenbelasting

  • Klopt, het is niet goed. Je moet het ook niet als zijn geheel interpreteren. Het is een rebus, dus stukjes van de oplossing worden je gegeven die je samen moet voegen. Ik zou beginnen met het onderste deel dat is het gemakkelijkst op te lossen.

 2. Gerrit van Roij says:

  verhoging op wegenbelasting en vuurwerk in uitvoering

 3. Vuurwerk afsteken.

  • Ook een woord goed. Graag ook verklaren hoe je aan de letters van de woorden komt.
   Hint: Gerard (de maker) accentueert vaak delen in een plaatje, waar het om gaat, met kleur. Ook maakt hij gerust gebruik van andere talen.

 4. Gerrit van Roij says:
  Spoiler:
  Ill Egaal V Uur Werk

  Illegaal vuurwerk

 5. Dat lijkt mij iig wel goed, goed gevonden!

 6. Inderdaad goed, Gerit :thumsup:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons