Luciferpuzzel 10 (cirkel)

Luciferpuzzels zijn best hele aardige puzzeltjes. Ze zijn zeker niet altijd even makkelijk. Sommige puzzels blijken vaak meerdere oplossingen te hebben. Bij de onderstaande Romeinse cijfer opgave is het de bedoeling dat je lucifers verplaatst (dus niet weghalen) om dan een kloppende vergelijking te verkrijgen. Het is-niet-gelijkteken (=/=) en het kleiner-dan-teken (<) of groter-dan-teken (>) mogen natuurlijk niet gelegd worden. Ook mogen de lucifers niet gebogen of gebroken worden.
 
 
Je ziet weer een cirkel-opgave, waarbij je twee lucifers moet verplaatsen, om een kloppende vergelijking te krijgen. Het is toegestaan de cirkel wat te expanderen om ruimte te creëren voor het plaatsen van de lucifers. Alle Romeinse cijfers en tekens staan naar het centrum van de cirkel gericht, zodat je vanuit dat centrum (met de klok mee) rond kunt lezen.
 
Kun jij meerdere oplossingen vinden?
 

 
 

13 reacties naar “Luciferpuzzel 10 (cirkel)”

 1. Spoiler:
  II + VI = III x VI – X =

  (Telt van een +teken een =teken maken als één verplaatsing?)

  • Ja, dat telt als één verplaatsing. Ik zie dat je een oplossing hebt gevonden waarbij je een doorlopende vergelijking hebt. Je mag ook zoeken naar vergelijkingen die een begin en een eind hebben.

 2. Spoiler:
  XV-IX=III+VI-III
 3. Prima. Er is meer mogelijk. 😀

 4. Spoiler:
  XV – V = II + VI + I + I
 5. Ik heb nog twee andere oplossingen. :mrgreen:

 6. Kloontjeleo says:

  Mijn hoofd zit vol watten en ik kan echt niet nadenken (extra vervelend omdat we met de Anemonas op het moment meedoen met de Cisra puzzle competition), maar ik heb toch een poging met deze gewaagd. Ben bij 10 oplossingen opgehouden, maar ik denk dat er nog meer inzit.
  Controleer maar dubbel op foutjes, want zelf lukt het me niet… 😳

  Spoiler:
  I+V-IIIxV+X=I/I
  Spoiler:
  II+V-IIIxV+X=II
  Spoiler:
  VIII-IIIxV+X=III
  Spoiler:
  I-IIIxVI+X=-II-V
  Spoiler:
  -IIIxV+X=II-VI-I
  Spoiler:
  IIIxV-X=II+VI/II
  Spoiler:
  IIxV-X=II-VI+IV
  Spoiler:
  I+√I-IIxV+X=II
  Spoiler:
  V+X=I/I+V/I+IX
  Spoiler:
  VII+X=II+VI+IX
 7. Geen foutjes. 😎
  Bedoel je dat letterlijk, van die watten?

  • Kloontjeleo says:

   Ha ha, nee. Het voelt alleen zo.

   • Krijg je dat wattengevoel door de contest? Ik ben even wezen kijken op de website en ik zag een viertal pdf-bestanden die downloadbaar waren. Bij een daarvan had ik wel een idee wat de bedoeling was, maar bij de andere drie leek het mij, door het gemis van een vraagstelling, allereerst al een puzzel om uit te vinden wat nu de eigenlijke puzzel is. Daar kun je wel wattig van worden. Nu weet ik niet of dat puzzels van de contest waren, ik heb maar vluchtig gekeken.

    • Kloontjeleo says:

     Nee, maar het had zomaar gekund. Hij is erg moeilijk. Uitvinden wat de bedoeling is, is vaak al de halve puzzel inderdaad.
     Vorige week zijn er 4 puzzels uitgekomen en vanaf vandaag t/m vrijdag komen er elke dag weer 4 puzzels bij. Vanaf morgen komen er ook hints voor de puzzels van de vorige dagen.

 8. Wat goed. 😎 En mijn hoofd zit (of voelt) niet vol met watten en nog heb ik er moeite mee. Ik ga ze even allemaal goed bestuderen, want ik twijfel soms of iets één of twee verplaatsingen is (zoals van die + een = maken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons