Kans en rekenen 3

Hier een aantal opgaven die meestal met kansberekening te maken hebben. Hoewel het niet echt puzzels zijn, zie je ze toch vaak op puzzelfora voorbij komen. Waarschijnlijk omdat soms de antwoorden onverwacht zijn.
 
 
 
 
 
 
 

1. Als ik een lucifer op twee willekeurige plaatsen breek, hoe groot is de kans dat de lucifer daarna een driehoek kan vormen?
 
 
 
2. Je gooit twaalf keer met een eerlijke munt en schrijft op hoe vaak het op kruis of munt landt. Wat is meest waarschijnlijk:
1. Kruis komt net zo vaak voor als munt? -of-
2. Een (kruis of munt) komt twee keer zo vaak voor als de andere?
 
 
 
3. Je bent met een grote groep mensen op een vakantie-toer. De hoteleigenaar geeft elk jaar een gratis vakantie weg als prijs. Hij laat de mensen zelf hun sleutel in een kom doen, de kom is echter te klein en er wordt een tweede kom bij gezet. De hoteleigenaar zal eerst een munt werpen om te bepalen uit welke kom de winnende sleutel getrokken zal worden. Iedereen heeft maar een sleutel. Wat kun jij doen om je kans om te winnen te vergroten?
 
 
 
4. Drie personen ontvangen van iemand een brief. In die brief staat, dat twee anderen een gelijke brief hebben ontvangen en dat als een van de drie terug schrijft zij alle drie een grote prijs ontvangen. Alle drie willen natuurlijk dat een van hen terugschrijft, want dan winnen ze. De drie brief-ontvangers kennen elkaar niet en kunnen op geen enkele wijze met elkaar communiceren.

Wat is de beste methode om de hoogst mogelijke kans te hebben om te winnen (wat zou jij doen?). Hoe hoog is de waarschijnlijkheid dat daadwerkelijk maar een van de drie antwoordt.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons