De tocht naar Sjövakor – Deel 5 – Puzzel 34

Als Hagar zijn schip door de nauwe doorgangen van een rivierdelta manoeuvreert, ziet hij in het water een fles drijven. Behendig vist Hagar de fles uit het water. Er zit een stuk papier in de fles. “Een nieuwe opdracht”, denkt hij, als hij het stuk papier uit de fles peutert. Hij leest:
 
 
 
 
 


Ik heb van de set nul tot honderd elk getal dat komt tussen 1 en 91 voluit op een vierkant stuk papier geschreven. Nu vouw ik dat papier zodanig dat ik één voluit geschreven getal zie. Neem van dát voluit geschreven getal de letters op de oneven posities. Ik schreef het zodanig op het papier dat gokken niet nodig is.


 
 
 
Maak met die letters een woord waar Hagar zojuist zijn handen vol aan had.
 

14 reacties naar “De tocht naar Sjövakor – Deel 5 – Puzzel 34”

 1. Gerrit says:
  Spoiler:
  ENGTEN
 2. Marga says:

  Als je een getal hebt en de oneven letters vormen de oplossing en de oplossing is engten, dan moet het getal het volgende zijn:
  E.n.g.t.e.n Hier kan ik geen getal van maken.
  tussen 1 en 91 laat iets bedenken als negentig, ennegentig (is geen getal), of eeneneenennegentig. Neem hiervan oneven letters en je komt niet op engten? Ik heb het gevoel in de buurt te zijn, maar er net naast te zitten :scratch:

  • Marga, er staat: maak met (de oneven letters) een woord.

   • Marga says:

    Als je met de oneven letters van een getal een woord moet maken en dat woord is engten, dan is het getal e.n.g.t.e.n, waarbij ik de even posities door punten heb vervangen. Door op de punten een letter te zetten kan ik geen getal maken. Dus snap ik niet welk getal uit ‘het papier’ komt. Of ik snap je opmerking niet :scratch:

 3. Ik denk dat je niet van een getal, maar van bepaalde woorden uit de opgave de letters moet nemen. Maar ik ben er ook nog niet uit van welk(e) woord(en)

 4. Voorbeeld: Stel je neemt het getal AcHtTiEn neem daarvan de oneven letters AHTE. Van die letters kan ik het woord THEA maken.

 5. Spoiler:
  De opdrachtgever had de getallenset op alfabetische volgorde in gedachten. Als je dan elk getal tussen 1 en 91 opschrijft, blijkt er maar één getal op het papier te komen, namelijk 31. Neem daarvan de oneven letters ENNETG en doe een anagram ENGTEN. Hagar had zijn handen vol aan de nauwe doorgangen (Engten).
  Spoiler for getallen op alfabet
  ACHT
  ACHTENDERTIG
  ACHTENNEGENTIG
  ACHTENTACHTIG
  ACHTENTWINTIG
  ACHTENVEERTIG
  ACHTENVIJFTIG
  ACHTENZESTIG
  ACHTENZEVENTIG
  ACHTTIEN
  DERTIEN
  DERTIG
  DRIE
  DRIEENDERTIG
  DRIEENNEGENTIG
  DRIEENTACHTIG
  DRIEENTWINTIG
  DRIEENVEERTIG
  DRIEENVIJFTIG
  DRIEENZESTIG
  DRIEENZEVENTIG
  EEN
  EENENDERTIG < ====== tussen 1 en 91 EENENNEGENTIG EENENTACHTIG EENENTWINTIG EENENVEERTIG EENENVIJFTIG EENENZESTIG EENENZEVENTIG ELF NEGEN NEGENENDERTIG NEGENENTACHTIG NEGENENTWINTIG NEGENENVEERTIG NEGENENVIJFTIG NEGENENZESTIG NEGENTIEN NEGENTIG NUL TACHTIG TIEN TWAALF TWEE TWEEENDERTIG TWEEENNEGENTIG TWEEENTACHTIG TWEEENTWINTIG TWEEENVEERTIG TWEEENVIJFTIG TWEEENZESTIG TWEEENZEVENTIG TWINTIG VEERTIEN VEERTIG VIER VIERENDERTIG VIERENNEGENTIG VIERENTACHTIG VIERENTWINTIG VIERENVEERTIG VIERENVIJFTIG VIERENZESTIG VIERENZEVENTIG VIJF VIJFENDERTIG VIJFENNEGENTIG VIJFENTACHTIG VIJFENTWINTIG VIJFENVEERTIG VIJFENVIJFTIG VIJFENZESTIG VIJFENZEVENTIG VIJFTIEN VIJFTIG ZES ZESENDERTIG ZESENNEGENTIG ZESENTACHTIG ZESENTWINTIG ZESENVEERTIG ZESENVIJFTIG ZESENZESTIG ZESENZEVENTIG ZESTIEN ZESTIG ZEVEN ZEVENENDERTIG ZEVENENTACHTIG ZEVENENTWINTIG ZEVENENVEERTIG ZEVENENVIJFTIG ZEVENENZESTIG ZEVENTIEN ZEVENTIG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] Zaazu Emoticons